網際論壇 - 硬體技術交流 - 唔想再做水魚,請各位幫忙睇下張砌機LIST。
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 幫助

免費線上小說
動漫分類 : 最新上架熱門連載全本小說最新上架玄幻奇幻都市言情武俠仙俠軍事歷史網游競技科幻靈異 ... 更多小說

作者:
標題: 唔想再做水魚,請各位幫忙睇下張砌機LIST。 上一主題 | 下一主題
  eau114
  基本會員 

積分 10
  發文 1
  註冊 2009-5-9
  狀態 離線
#1  唔想再做水魚,請各位幫忙睇下張砌機LIST。

兩年前做了大水魚,而家仲暢游緊,砌了部「腦場單張的組合」,部腦嘈到人都癲,Un頂able,諗緊砌一部新機,但自己又盲毛,請各位高手幫幫忙,比d意見啦!

部機用途:主要用作文書處理,上網,剪輯一下home video及剪輯簡單音訊,唔會用黎打games,算是文書機啊?

要求夠靜,唔想再發癲。

Budget 可以到 $3200.

我搜集了以下資料,但關於Hard Disk、底板、火牛、機箱、風扇就唔知點選擇好。

(CPU、RAM及DVD ROM就揀了以下組合)

CPU:Intel Core2Duo E7400。 @$930
RAM:Consair DDR2 TWIN2X4096-6400C5DHX,2G Ram x 2pc,@$368
DVD-RW:Pioneer DVR-217BK 20X DVD Writer /SATA/, HK$190

(以下項目應該點揀呢?)

Hard disk:
選擇一)WD 640GB 6400AAKS SATA II/16MB $465
選擇二)Hitachi HDT721064SLA360 640GB / 16MB $430
選擇三)有沒有更好的建議?

主機板:
選擇一)Gigabyte - GA-EG41M-S2H,$620
選擇二)GIGABYTE GA-G31M-ES2C G31,M.ATX M/B HK$ 410.00
選擇三)ASROCK G43Twins-FullHD,$560
選擇四)有沒有更好的建議?當然平過 $600會很高興啊!

火牛: 請問以下是不是靜音牛?
選擇一)牛魔王 GPA420,420W,$420
選擇二)牛魔王 PM300A 380W,$340
選擇三)CORSAIR PS-CX400 CMPSU-400CXUK 400W , $390
選擇四)有沒有更好的建議?380W夠力嗎?

機箱:
一)應該用乜野SIZE?ATX?Slim Case得唔得?好怕機箱過熱。
二)我張檯只適合「橫放」的機箱。真衰!

風扇 : 要用 8cm 或12cm?要幾多把呢?靜音風扇
選擇一)coolermaster 12 cm LED Silent Fan ,$50
選擇二)Geild silent 12  靜音12cm 風扇 1000轉,$44
選擇三)Sycthe S-Flex SFF21E,$70
選擇四)有沒有更好的建議?

千千萬萬個唔該!小妹,敬禮!

2009-5-10 01:44 AM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯文章  引用回覆
  hill
  一般會員 

積分 431
  發文 135
  註冊 2009-4-5
  狀態 離線

不好意思,看不懂妳的文,香港還是大陸?

2009-5-10 02:45 AM
查看資料  發短消息   編輯文章  引用回覆
  sodown
  區版主 
  射手座的豬

積分 23462
  發文 2418
  註冊 2005-9-1
  來自 要學的很多,時間卻太少 ..
  狀態 離線

Quote:
Originally posted by hill at 2009-5-10 02:45:
不好意思,看不懂妳的文,香港還是大陸?

香港!他的價錢已經標明是港幣了!

你的零組件有些在台灣是沒有此廠牌的,
請香港的朋友給個建議吧!

[ Last edited by sodown on 2009-5-10 at 07:46 AM ]

2009-5-10 07:43 AM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯文章  引用回覆

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉選單: