網際論壇 - 恐怖 / 靈異專區 - 鬼話連篇 - [短篇]午夜狂奔
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 幫助

免費線上小說
動漫分類 : 最新上架熱門連載全本小說最新上架玄幻奇幻都市言情武俠仙俠軍事歷史網游競技科幻靈異 ... 更多小說

作者:
標題: [短篇]午夜狂奔 上一主題 | 下一主題
  阿忠
  管理版主 

積分 84165
  發文 14126
  註冊 2005-8-31
  來自 竹棧
  狀態 離線
#1  [短篇]午夜狂奔

好羡慕人睇到D離奇怪異D野,呢次都唔知算唔算系撞到「鬼」。在報館印影房工作已有兩年,輪班捱夜一星期起碼有三天。

當時快到十二點,我亦系時候收工。放工第一件事系搭亡命小巴,由12路唔使十分鐘就直達18路。朋友成日講笑「咁樣搭小巴,命終率好高!」幸好又系有驚無險,平安抵步。

跟住又要趕搭「泥蜢的」,坐「泥蜢的」同樣好睇彩數,邊架的士,同咩人一齊坐,唔到Last Minute都唔知,不過唔理呀!

一個箭步就開車門,坐在車頭,大件頭的我非常迫。唔覺唔覺,的士大佬果然用慣常極度純熟的煉車手勢飛越過兩條公路。大部分乘客早就冇眼睇,倒頭大睡,唯獨我一直聽著的士車廂電台播緊咩鬼故熱線,原來又到盂蘭節,氣氛無形分外陰沉。

終於入了環原範圍,乘客相繼一個一個落車。剩低的士大佬跟我,只要前頭駛多一條小巷我就到步。突然司機急煞Brake,眼前早已衝出一架綠色的士,司機大佬不停向住「綠的」打高燈,打了四次,就停了。「綠的」亦唔見左。

我驚魂未定,的士大佬轉頭問「見到咩呀?」我當然咩都見唔到。他話剛才有「衰野」,仲系「綠的」,在面後排坐位裡,打算打死車內司機。」聽完後,我半信半疑,覺得莫名其妙?.

[ Last edited by 阿忠 on 2006-3-6 at 07:47 PM ]

2005-9-7 06:01 PM
查看資料  發短消息   編輯文章  引用回覆
  紅色金萱酒
  管理版主 
  金萱酒酒館-酒主

積分 11959
  發文 729
  註冊 2005-8-31
  來自 亞利安星球之愛琴海
  狀態 離線

又是一篇看不懂ㄉ~~廣東話

阿忠~~~金萱酒永遠支持~您~~加油~~我鬼故事看不完啦~~上班不無聊說~哈哈

2005-9-20 12:26 AM
  ★夢境晨曦★
  管理版主 
  ~★歐巴桑夢夢★~

積分 25593
  發文 3806
  註冊 2005-9-7
  來自 夢中夢的花園
  狀態 離線

>"<   廣東話~~~~不知道在講什麼~~~綠色的德士?????

謝謝分享了

繼續努力~繼續努力~~

落花有意隨流水,流水無心戀落花

命裡有時終須有,命裡無時莫強求
2005-9-29 02:01 PM

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉選單: