網際論壇 - 恐怖 / 靈異專區 - 鬼話連篇 - [短篇]猛鬼度假營
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 幫助

免費線上小說
動漫分類 : 最新上架熱門連載全本小說最新上架玄幻奇幻都市言情武俠仙俠軍事歷史網游競技科幻靈異 ... 更多小說

作者:
標題: [短篇]猛鬼度假營 上一主題 | 下一主題
  阿忠
  管理版主 

積分 84165
  發文 14126
  註冊 2005-8-31
  來自 竹棧
  狀態 離線
#1  [短篇]猛鬼度假營

在那年的聖誕假,玲玲的爸爸特登安排個度假營為全家慶祝聖誕。可能爸爸年紀較大,連呢個度假營出曬名猛鬼的傳聞都未聽過。

當玲玲同家姐將呢個傳聞話畀大家聽後,唔單只爸爸唔相信,連玲玲都話唔信,佢地仲好大口氣話除非自己親眼見到啦!

由於個廁所是在走廊的盡頭,所以又細膽、又怕鬼的玲玲家姐,就要求妹妹陪佢去廁所。條走廊又長又暗,玲玲家姐行到半路就話要返轉頭,玲玲其實都需要去廁所,於是唯有自己一人行埋條走廊去廁所。

來到廁所,玲玲突然感到一陣冷風吹埋身,跟住一度強風鼷過。玲玲識驚,終於都相信有鬼。佢立即衝返入房。為左啖氣,佢冇同家人講究竟發生乜事,只系叫爸爸幫佢熄燈訓覺。

除左玲玲之外,其它人都話要出外兜個圈,所以房裡面只剩返玲玲一個訓覺,成間房黑到伸手不見五指,玲玲自然驚到震。

呢個時候,那陣怪風又返到玲玲身上,那度強光又一閃,玲玲見到天花板上的吊扇有個著住清服的男仔坐在上面。個男仔不停咁叫玲玲救佢落來,玲玲驚到眼定定。

突然間,個男仔後面又多左個冇眼耳口鼻的人頭,玲玲實時大叫,仲叫佢地放過佢。個男仔同佢講話:「你肯救我落來,我地咪唔搞你囉。」

玲玲將被蓋住個頭,心裡面不停咁念經直至到天光。爸爸問佢尋晚系唔系太累,佢地返來大力拍佢,大聲叫佢都冇反應。玲玲最後亦將成件事話畀大家知,佢同姐姐亦要求立即離開。

[ Last edited by 阿忠 on 2006-3-6 at 07:30 PM ]

2005-9-7 05:37 PM
查看資料  發短消息   編輯文章  引用回覆
  紅色金萱酒
  管理版主 
  金萱酒酒館-酒主

積分 11959
  發文 729
  註冊 2005-8-31
  來自 亞利安星球之愛琴海
  狀態 離線

阿忠~~~金萱酒永遠支持~您~~加油~~我鬼故事看不完啦~~上班不無聊說~哈哈

2005-9-20 12:30 AM
查看資料  發短消息   編輯文章  引用回覆
  ★夢境晨曦★
  管理版主 
  ~★歐巴桑夢夢★~

積分 25593
  發文 3806
  註冊 2005-9-7
  來自 夢中夢的花園
  狀態 離線

^^~  我看過這個的中文版~~

謝謝分享了