網際論壇 - 笑話 / 閒聊 / 故事分享 - [笑話]3個同學串老師
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 幫助

免費線上小說
動漫分類 : 最新上架熱門連載全本小說最新上架玄幻奇幻都市言情武俠仙俠軍事歷史網游競技科幻靈異 ... 更多小說

作者:
標題: [笑話]3個同學串老師 上一主題 | 下一主題
  duimikande
  基本會員 

積分 119
  發文 12
  註冊 2007-12-14
  狀態 離線
#1  [笑話]3個同學串老師

情境1:某某同某某同學係堂上面傾計,老師就話佢地。
老師:「你地係到傾緊乜?」

同學甲既回答:「我地傾緊既題目係:老師即係你今年幾多歲?
A:50歲 B:60歲 C:70歲 D:70歲以上。
你可以用5050/問現場觀眾或者打電話問朋友∼」

同學乙既回答:「我傾緊乜關你乜事?你又唔係我阿媽又唔係我阿爸。」

同學丙既回答:「係心理學角度黎講,我傾乜野我係無可能話你知,因為如果我話左比你知,咁你就會罰得更重,所以你咁問法好蠢。係法律上黎講,你同我非親非故,無權過問我傾緊乜野,就算你問我我都有權不回答∼」

情境2:某某係堂上傾計,於是被老師罰留堂
落堂時,老師:「上堂傾乜野計?放學果陣時你唔走得!」

同學甲既回答:「老師∼如果我唔走得咁我咪行囉,再唔係我就搭車返屋企,使唔使咁惡呀!」

同學乙既回答:「我鍾意傾咪傾囉!我鍾意走咪走囉!你唔通用條鐵鍊鎖住我?」

同學丙既回答:「係法律上黎講,香港係有言論自由,就算無,你無憑無據就咬定我傾計,咁係冇效力既∼除非你搵出證據證明我有傾計,
否則唔好話我傾計∼」

情境3:某某係上堂訓教。
老師:「訓教?你係唔係嫌功課太少?」

同學甲既回答:「我唔係嫌功課太少,只係想同周公做番盤棋,本來我將軍抽左佢隻車,點知比佢隻炮反咬左一啖,本來就輸想走∼但係周公唔比我走呀∼不過好彩你幫我∼唔該晒∼∼∼∼」

同學乙既回答:「I like 訓教∼你吹咩∼比多d功課我丫笨。」

同學丙既回答:「老師,請你訂立『訓教』同『嫌功課太少』既定義,頭先我認為我自己只係閉目養神,並唔算係訓教。我都唔知道『嫌功課太少』既定義,又點會嫌功課太少?就算我係你所講既『嫌功課太少』,我都唔知道自己係『嫌功課太少』,so呢題我答唔到你∼」

2007-12-21 07:38 PM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯文章  引用回覆
  sagemjacky
  區版主 
  翡翠貔貅王之鐵甲狂龍

積分 114447
  發文 10004
  註冊 2006-4-4
  來自 黑暗地獄格鬥場
  狀態 離線

大陸用詞太多~看的不是很懂...所以笑點抓不到!

.....(((貔貅龍騎士騎兵團))).....
2007-12-22 12:01 AM
查看資料  發送郵件  訪問主頁  發短消息   編輯文章  引用回覆
  CAPT.KING
  中級會員 

積分 789
  發文 81
  註冊 2006-3-7
  狀態 離線

Quote:
Originally posted by sagemjacky at 2007-12-22 12:01 AM:
大陸用詞太多~看的不是很懂...所以笑點抓不到!

是香港常用的廣東話,不過只是很無聊的文而已
(串是指囂張)

情境1:某某同某某同學在堂上聊天,老師就責備他們。
老師:「你們在聊甚麼?」

同學甲的回答:「我們聊的題目是:老師你今年多少歲?
A:50歲 B:60歲 C:70歲 D:70歲以上。
你可以用5050/問現場觀眾或者打電話問朋友∼」

同學乙的回答:「我聊甚麼與你何干?你又不是我爸媽。」

同學丙的回答:「從心理學角度來說,我聊甚麼我是不可能告訴你,因為如果我告訴了你,那你就只會罰得更重,所以你如此問法好蠢。從法律上來說,你跟我非親非故,無權過問我在聊甚麼,就算你問我我都有權不回答∼」

情境2:某某係堂上聊天,於是被老師罰留堂
落堂時,老師:「上堂聊甚麼?放學時你不能走!」

同學甲既回答:「老師∼如果我不能走便用行的罷,再不然我就乘車回家,用不用這麼兇!」

同學乙的回答:「我喜歡聊就聊囉!我喜歡走便走囉!你難不成用鐵鍊鎖住我?」

同學丙的回答:「係法律上來說,香港有言論自由,就算無,你無憑無據就咬定我聊天,那是沒有效力的∼除非你拿出證據證明我有聊天,否則不要說我聊天∼」

情境3:某某係上堂睡覺。
老師:「睡覺?你是不是嫌功課太少?」

同學甲的回答:「我不是嫌功課太少,只係想跟周公捉一局棋,本來我將軍抽車,哪知給佢的炮反咬一口,本來快要輸想跑∼但周公不許我走呀∼不過幸好有你幫我∼謝了∼∼∼∼」

同學乙的回答:「I like 睡覺∼你管得著嗎∼有種給我再多一點功課(大概意譯)。」

同學丙的回答:「老師,請你訂立『睡覺』同『嫌功課太少』的定義,剛才我認為我自己只是閉目養神,並不算是睡覺。我也不知道『嫌功課太少』的定義,又怎會嫌功課太少?就算我如你所講『嫌功課太少』,我也不知道自己是『嫌功課太少』,so呢題我答不了你∼」

---------------------------------------------------------------------------------
生平眾多翻譯中最無聊的一件,以後不要再來了

[ Last edited by CAPT.KING on 2007-12-23 at 07:35 AM ]

2007-12-23 07:23 AM
查看資料  發短消息   編輯文章  引用回覆

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉選單: